Chengdu - China

New Art Museum & Library (Competition)

ZOU-EU-CN-CD-NAM&L-IMG-NE.jpg
Architects:

Zone Of Utopia / Qiang Zou + Georges Batzios Architects + Chengdu Architectural Design & Research In

Assignements: 

Urbanism, Architecture, Landscape.

Status:

Conception phase.

Dates:

2015

Clients:

Chengdu Municipal Bureau of culture  成都市文化局

Program:

Art Museum including the Exhibition Areas, Art Storage, Public service area, Multifunction hall, administration. Library including Document Service Area, collections, Stacks Maintenance, administration, public space, education, parking.

Superstructure surface :

85 000 m²

Art Museum:

35 000 m²

Library:

50 000 m²

Height Limit: 

40 m

Team:

咨询单位
生物学 景观 设计咨询
ECOSCAPES 环景设计(希腊)
ANTONIS SKORDILIS  安托尼·斯高尔迪利斯,生物学植物学博士

可持续发展技术与设计咨询
3G ENERGY LLC  3G能源 有限责任公司(希腊)
项目主持人: GIORGOS ILIADIS MECHANICAL ENGINEER PHD  乔治·伊利亚斯, 能源工程博士

aerial.jpg
04.jpg
ZOU-EU-CN-CD-NAM&L-IMG-NW.jpg
ZOU-EU-CN-CD-NAM&L-IMG-NW-NUIT.jpg
ZOU-EU-CN-CD-NAM&L-IMG-W-2.jpg
ZOU-EU-CN-CD-FACADE W - Copie.jpg
ZOU-EU-CN-CD-FACADE E - Copie.jpg
ZOU-EU-CN-CD-FACADE S.jpg
ZOU-EU-CN-CD-FACADE N.jpg
ZOU-EU-ARC-CN-CD-NAM&L-TRA-CUP-AA.jpg

© Copyright 2021 Zone Of Utopia. All rights reserved.

World's House, Painting and Calligraphy Brilliant

Canopy
The non-silicon crystal solar panel on the big roof can turn light energy into electric energy even when there is apparently weak light. It keeps the LED lights shining all year long, illuminating the lower part of the big roof and illuminating the "sky dome" and providing continuous light for Chengdu residents. The light intensity gradually fades from the middle of the roof to both sides creatinga sense of suspension. The distant view will resemble a 'faint existence' recreating the image of Tianfu Chengdu's "world under heaven".
The large roof is a mezzanine, and the lower layer is raised with a stretched "brim cloth" string beam to form an aerial exhibition layer with the upper structure. There is also a liftable "sky curtain" hidden in the brocade cloth which forms a large screen between the two buildings when it is lowered to show movies. The curtain has two layers whose first one can transmit light and the projected images can be viewed on both sides; when the double layer is used, different images can be projected on both sides, which provides more possibilities for the arrangement of large-scale social and cultural activities.

Logos_Logo - Noir.png